Cream Puff yang sentiasa mendapat sambutan. sesuai di hidangkan setiap waktu. tak kira apa waktu pun.. jangan waktu tido udah ler... hehhehee
Ahkak suka je guna resipi ni dan resipi ni jugak yang selalu Ahkak guna untuk jualan.. banyak order nih..... *__<
kadang2 tu saya ubah sikit bahagian tepung.. kalau nak warna kuning saya
suka guna tepung custard. tu jew.. nak derhaka lebih2 kat resipi cream
puff ni macam seriau jugak.. sebab ada potensi untuk tidak gebu
creampuffnya..
Resipi cream puff
Bahan-bahan:
250ml air
80gm marjerin
Secubit garam
160gm tepung gandum -
(nak cream puff kuning boleh letak 40gm tepung custard dan tepung gandum 130g)
4 biji telur
1 camb esen vanila
Cara Membuatnya:
- Masak air, garam dan marjerin di dalam kuali sehingga
cair dan mendidih.
- perlahankan api dan tuang tepung ke dalam kuali. Gaul
sehingga adunan menjadi doh.
- pecahkan telur di dalam mangkuk. letak esen vanila. kacau seperti buat telur dadar
- pindahkan adunan tepung ke dalam mangkuk lebih besar.
Tuang perlahan2 telur ke dalam adunan tepung sambil di kacau menggunakan senduk
kayu atau mixer.
- Masuk ke dalam piping plastik. guna nozzle star.
- paipkan adunan cream puff dalam loyang dan bakar suhu 200’c selama
lebih kurang 20 minit
No comments:
Post a Comment