Tuesday, September 3, 2013

RESIPI CREAM PUFF



Cream Puff yang sentiasa mendapat sambutan. sesuai di hidangkan setiap waktu. tak kira apa waktu pun.. jangan waktu tido udah ler... hehhehee

 Ahkak suka je guna resipi ni dan resipi ni jugak yang selalu Ahkak guna untuk jualan.. banyak order nih..... *__<
kadang2 tu saya ubah sikit bahagian tepung.. kalau nak warna kuning saya suka guna tepung custard. tu jew.. nak derhaka lebih2 kat resipi cream puff ni macam seriau jugak.. sebab ada potensi untuk tidak gebu creampuffnya..

Resipi cream puff
Bahan-bahan:
250ml air
80gm marjerin
Secubit garam
160gm tepung gandum - 
(nak cream puff kuning boleh letak 40gm tepung custard dan tepung gandum 130g)
4 biji telur
1 camb esen vanila
 
Cara Membuatnya:
- Masak air, garam dan marjerin di dalam kuali sehingga cair dan mendidih.
- perlahankan api dan tuang tepung ke dalam kuali. Gaul sehingga adunan menjadi doh.
- pecahkan telur di dalam mangkuk. letak esen vanila. kacau seperti buat telur dadar
- pindahkan adunan tepung ke dalam mangkuk lebih besar. Tuang perlahan2 telur ke dalam adunan tepung sambil di kacau menggunakan senduk kayu atau mixer.
- Masuk ke dalam piping plastik. guna nozzle star. 
- paipkan adunan cream puff  dalam loyang dan bakar suhu 200’c selama lebih kurang 20 minit

No comments:

Post a Comment